• 27/09/2021

КОЛАН ЗА ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ – ФИТНЕС МОДА ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ

Spread the love

Може ли да тренираме във фитнес залата без колан за вдигане тежести? Можем, но правим ли силови упражнения, особено ако те са със сериозни килограми, то коланът би ни бил само в помощ. 

Коланът за вдигане на тежести е, разбира се, и моден аксесоар и наред с ръкавиците за фитнес е един от най-продаваните артикули. Но идеята му е свързана с безопасността. Коланът стяга кръста и поддържа торса в определена позиция. Техниката на изпълнение на всички упражнения в залата е от особено значение, за да се изключат травми. Когато килограмите на тренажорите и лостовете се покачват, техниката е още по-важна. Тогава е време да поставим и коланът за вдигане на тежести.

Защо да сложим колан за вдигане на тежести?

Дизайнът на колана за вдигане на тежести е направен така, че да  обхваща голяма площ от кръста и коремната стена. По този начин се подкрепят значително мускулите на торса и гръбнака. Допълнителната опора дава възможност кръста да се позиционира в правилна поза и да се изолира движение в тази област, която може да доведе до травма. Коланът за вдигане на тежести трябва да е стегнат. Ако го сложите без да усещате стегнатост от него, то няма да има смисъл от поставянето му. Стягайте го обаче само преди да започнете дадено упражнение

Не е нужно да поставяте колан за вдигане на тежести при всички елементи от тренировката ви. Специалистите съветват, че коланът се използва когато вдигате 85%от тежестта, с която бихте изпълнили едно повторение. И не всички упражнения изискват употреба на колан – но почти задължително е да се доверите на допълнителното обезопасяване от този аксесоар, когато изпълнявате клекове и мъртва тяга, например. 

Трябва ли е коланът за вдигане на тежести да се ползва винаги?

Коланът за вдигане на тежести е изключително необходим при работа с големи тежести. Но не злоупотребявайте с него. Слагайте го само за изискващите го упражнения и килограми. Ако стягате кръста си прекалено често в случаи, в които той не е необходим, рискувате да лишите от заякване коремната мускулатура. Причината е, че мускулите около торса не работят толкова усилено, когато са изолирани от стягането на колана. Смята се, че в някои случаи употребата на колан за вдигане на тежести може да увеличи кръвното налягане. 

В спортната литература дори се среща проучване, което изследвало носачи на багаж, изключително доверяващи се на колан за тежести. Постоянното носене довело до това, че станали силно предразположени към контузии.

Коланът за тежести – във фитнес сградата и навън

Вече споменахме, че коланът за вдигане на тежести се използва във фитнес залата, но и при тежък физически труд. Този аксесоар обаче има и други приложения заради задоволителната си здравина. Коланът за вдигане на тежести е с широк обхват в спортове като „Най-силен човек”, където се теглят различни уреди, автомобили, машини и т.н. Коланът се използва от професионалните спортисти, за да се тегли автомобилна гума или шейна с тежести. На коланът се поставя въже с различна дължина, а в края му се завързва гумата или шейната. Този вид тренировки се използват за сила и силова издръжливост. 

Купувайте колан за вдигане на тежести само от проверени магазини и търговски марки. Препоръчително е коланът да бъде за лична употреба, защото той поема формата на тялото. Във фитнес центровете обикновено има колани за всеобщо ползване, но ако тренирате редовно, по-добре да заложите на собствен.